Nieuws en Info

 

                       

OVERGEWICHT BIJ HUISDIEREN:

 

Net zoals bij de mensen komt overgewicht bij honden en katten helaas steeds meer voor.

Maar liefst de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Dit blijkt uit recente cijfers van Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht

We zijn ons huisdier steeds meer gaan vermenselijken. Net zoals wij een koekje bij de thee krijgen, krijgt onze hond of kat nu ook af en toe een koekje.

 

Daarnaast hebben onze huisdieren ook last van ons gebrek aan beweging.

Net zoals wij de afgelopen 20 jaar minder zijn gaan bewegen, is dat bij dieren ook het geval, terwijl ze nog wel net zoveel eten krijgen.

Ook een gebrek aan aandacht kan soms een rol spelen. Uit schuldgevoel proberen we dat dan te compenseren door een snoepje te geven. Maar beter is buiten een rondje gaan lopen om de hond wat aandacht te geven. Bij katten is dit natuurlijk iets lastiger maar ook een kat kunnen we beweging geven.

In ieder geval is voorkomen in dit geval ook beter dan genezen. We moeten voorkomen dat de hond of kat te dik wordt, anders belanden ze in een negatieve spiraal.

En hoe langer wij een huisdier te veel voeren, hoe langer het zal kosten om het dier af te laten vallen maar ook om dat gedrag weer af te leren.

 

 

 

Dieet:

Bij ons in de praktijk kunt u terecht voor advies op maat, want voor ieder dier is de energiebehoefte anders.

Wij werken met dieetvoeding met meer eiwitten en vezels en minder vetten en koolhydraten.

Samen helpen we u graag op weg om het ideale gewicht van de hond of kat te bereiken. Dit kan door het geven van speciale dieetvoeding die ook mee helpt om een gezond gewicht te behouden.

Verder kan beweging ook helpen. Dit is voor honden wel eenvoudiger dan voor katten.

Een te dikke kat is lastiger in beweging te krijgen dan een hond. Bij een hond kunnen we het dagelijkse rondje iedere dag wat langer maken.

Ook hierin krijgt u uitvoerig advies in ons gratis “behandelplan”

Het behandelplan is gekoppeld aan de dieetvoeding en is zolang als het nodig is voor u en uw dier.

 

 

 

WAT ZIJN DE RISICO’S VAN OVERGEWICHT BIJ HONDEN EN KATTEN?

 

Waarom streven veel mensen naar een ideaal gewicht? Meestal gaat het om hun gezondheid.

Bij dieren is dit niet anders. Te dikke dieren minder lang dan dieren met een gezond gewicht, maar wat zijn de risico’s van overgewicht?

 

Suikerziekte:

Bij suikerziekte gaat er iets mis met de verwerking van de suikers in het lichaam. Een aangepaste voeding is dan vaak raadzaam. Noodzakelijk is om te dikke katten en honden met suikerziekte te laten afvallen. Bij sommige katten en honden verdwijnt de suikerziekte bij het bereiken van het ideale gewicht.

 

Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen:

Bij een te dikke hond of kat wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Ze hebben minder uithoudingsvermogen en voelen zich minder prettig. Overgewicht zorgt er voor dat de kat of hond meer kilo’s moet meesjouwen. De gewrichten worden dus extra belast. Hierdoor kunnen gewrichtsproblemen worden ontwikkeld.

 

Slechte huid- en vachtconditie:

Bij een te dikke kat wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Hierdoor kan zij ook minder goed haar vacht verzorgen. Dit heeft vaak als gevolg dat de huid- en vachtconditie van de kat met overgewicht achteruit gaat.

Bij honden met overgewicht treden gemakkelijker huid- en vachtproblemen op.

Bij dieren met overgewicht is de huidbarrière minder goed en zijn er veranderingen in talgproductie. Verder kan de doorbloeding van de huid verstoord zijn.

 

Hart- en ademhalingsproblemen:

De conditie van een te dikke kat of hond is vaak slecht. Het hart heeft meer moeite om alle processen op gang te houden. Omdat de kat en hond veel kg mee moet sjouwen is zij ook sneller buiten adem. Een verminderde conditie zorgt er voor dat er extra risico’s optreden, bijvoorbeeld bij een narcose.

Al met al is het dus verstandig om een kat en hond op een ideaal gewicht te houden/krijgen. Als u uw te dikke kat of hond laat afvallen bevordert u de gezondheid. Honden en katten met een gezond gewicht leven doorgaans langer, reden genoeg om een gezond gewicht te bereiken.

 

Wist u dat 1kg overgewicht bij de kat gelijk staat aan 16kg overgewicht bij de mens en 1kg overgewicht bij een kleine hond staat gelijk aan 7kg overgewicht bij de mens?

 

Zo bepaalt u of uw hond of kat te dik is:

(klik op het plaatje om het te vergroten)

 

 

Wilt u meer weten over ons afvalplan? Neem gerust contact met ons op: 024-3441544

 

Voor meer informatie kijk ook eens op: 

https://www.licg.nl/overgewicht-bij-huisdieren/

 

 

 

 

Ondanks de uitbraak van het Coronavirus doen we ons uiterste best om u en uw dier zo goed mogelijk te blijven helpen.

We proberen alle diergeneeskundige zorg voor uw dier zoveel mogelijk te blijven verlenen zoals u van ons gewend bent. We nemen wel extra maatregelen met betrekking tot het Coronavirus.

U kunt uiteraard ook nog steeds bij ons terecht voor voer en medicijnen. We raden u aan om van tevoren even te bellen, we leggen dan uw bestelling klaar zodat u zo snel mogelijk weer met uw bestelling naar huis.

 

Wat kunt u van ons verwachten?

 

-Medewerkers met griep en/of verkoudheidsverschijnselen blijven thuis.

-We houden ons aan zeer strenge hygiënische richtlijnen. Zowel de kliniek als deurklinken en het pinapparaat worden extra goed schoongemaakt en gedesinfecteerd.

-Wij werken alleen op afspraak en tussen de afspraken zit voldoende tijd om ervoor te zorgen dat er geen drukte ontstaat in de praktijk.

– In de spreekkamer staat een stoel waarop u plaats kunt nemen zodat u op veilige afstand kunt blijven. Wij behandelen uw dier op tafel en kunnen ondertussen met u communiceren. 

 

  

Wat vragen we aan u?

 

Volg de richtlijnen van het RIVM:

-geef geen hand

-nies in de elleboog

-blijf minimaal op 1,5 meter afstand van elkaar

-Per dier mag er maximaal één persoon mee naar binnen met een mondkapje op.

-U moet vrij zijn van klachten zoals hoesten, keelpijn, neusverkoudheid of koorts.

-Heeft u deze klachten wel? Laat dan iemand anders met uw dier langskomen of bel de afspraak af.

-Indien u contact heeft gehad met iemand waarbij bevestigd is dat diegene een infectie met het Coronavirus heeft, kom dan a.u.b. niet naar de praktijk.

-Bent u getest maar heeft u nog geen uitslag, kom dan NIET!!

-Komt u voer of medicatie halen? Bel dan vooraf, dan zetten we het klaar. Op die manier kunnen we ieders aanwezigheid in de praktijk zo kort mogelijk laten duren.

-Beperk het contact met ons team tot wat noodzakelijk is.

-Kom a.u.b. op het afgesproken tijdstip binnen (niet te vroeg of te laat) zodat er niet te veel mensen tegelijk in de praktijk zijn. Is er al iemand in de wachtkamer? Wacht dan even buiten.

 

Uiteraard is er altijd een dierenarts bereikbaar voor spoedgevallen buiten openingstijden op 0900-1120123.

 

Wij staan klaar voor u en uw huisdier. Alvast bedankt voor uw geduld en medewerking.

Hou vol en blijf gezond! Samen slaan we ons zo goed mogelijk door deze crisis heen, waarbij het welzijn van mens en dier voorop staat.

 

 

Het team van dierenkliniek de Berendonck

Peter,

Renée en Ineke